pietaryrtti liemi 1:

liemeen käytettiin pietaryrtin kukkia (siis pelkät keltaiset napit) niitä oli hiukan alle 2 litraa, vettä käytettiin tähän liemeen reilu 3 litraa.

kuvassa alla pietaryrtit kiehumassa

1249233823_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

kun pietaryrttejä oli keitetty tarpeeksi liemi siivilöitiin ja kuumennettiin ja värjäytymään laitettiin 100g luonnonvalkoista 100% suomenlampaanvillalankaa joka oli pureutettu alunalla ja viinikivellä. lientä lankoineen pidettiin n. 80 asteessa tovi ennen hautumaan nostoa.

kuvassa alla lanka pietaryrtti liemessä

1249233713_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

langan annettiin olla väriliemessä reilu 2 tuntia jonka jälkeen lanka pestiin, 4 vesi oli jo puhdasta eikä väriä enää irronnut. tuloksena kivan keltainen lanka.

pietaryrtti liemi 2:

tähän väriliemeen keitettiin vielä edellisiä kukkia sekä pilkotut varret ja lehdet (varsia ja lehtiä noin 3 litraa) lientä keitettiin pitempään kuin pelkistä kukinnoista keitettyä lientä. liemi siivilöitiin ja se sekoitettiin vielä edellisen liemen sekaan ja kuumennettiin levyllä 80 asteeseen jossa pidettiin tovi ennen hautumaan nostoa, tässäkin värjäyksessaä lankana oli sama 100g suomenlampaan villalankaa.

kun lanka oli ollut hautumassa väriliemessä joitakin tunteja se nostettiin pois ja pestiin, taas 4 vesi oli puhdasta. tuloksena kauniin vihertävän keltainen lanka.

 

1249307751_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

ylinnä oleva vyyhti on liemellä 1 ja alinna oleva vyyhti on liemellä 2 värjätty.